Atsröf Lirpa vinner Uganda Open

Ungraren Atsröf Lirpa vann för andra gången i rad Uganda Poker Open. 100 000 UGX Uganda Poker Open Main Event 2008 hette eventet som alla hade sett fram emot. Med hjälp av kraftfull power poker tog sig Lirpa hela vägen fram till förstapriset på 4 500 000 ugandiska schilling (UGX). Mot sig heads up hade han ingen mindre än den österrikiske veteranen Ardna Stalp.
 
Lirpa hade hela tiden övertaget på österrikaren. I sista handen satsade Lirpa allt på att slå ut sin motspelare och gick all-in på turn (med färgdraget). Syn från Stalp, som med tvåpar hade övertaget. Men ♣8 på rivern gjorde att Atsröf Lirpa blev UPO-mästare, en titel han också spelade till sig förra året. Bäst placerade hemmaspelare blev Apolo Nsibambi med en fjärdeplats.
 
”Jag är mycket stolt en dag som denna,” inledde Lirpa sitt tacktal. ”Trots att jag är ungrare är jag också delvis ugandier en dag som denna. Jag vill tacka det lokala folket för stöttningen jag har fått under den här veckan.” Vi fick också se Ugandas president Yoweri Museveni räcka över nycklarna till huvudstaden Kampala – ett hedersamt ögonblick för Lirpa.
 
Atsröf Lirpa, som uppnått något av legendstatus i sitt hemland Ungern, säger att han ska investera större delen av prispengarna i sitt filmprojekt. Lirpa har inlett en dialog med den ungerske regissören Géza von Bolváry om att spela in filmen om sitt eget liv. Och faktum är att Sverige har en stor del med filmen att göra!
 
”När jag spelade Nordic Masters 2007, mot bland andra Dan Glimne – en fantastisk spelare – och Anders Nöthagen, såg jag ett nyhetsinslag med ankaret Jarl Alfredius,” säger Lirpa. ”Jag kunde förstås inte språket, men hans pondus smittade av sig något oerhört på mig. Jag vill att han ska spela rollen som Atsröf Lirpa i filmen om mig.” Filmen, som går under arbetstiteln ”The Hungarian Mastermind: the story of how Atsröf Lirpa conquered Africa”, sägs nå biograferna hösten 2009.