Ett slaskigt homegame

En efter en har de antingen gulat eller rusat hem till sina respektive, efter timmar av swings utdragningar och bittra förluster. Men bitterheten varar inte länge eftersom vi är ett sammansvetsat kompisgäng sen många herrans år har befunnnit oss just i denna källare.Helg efter helg har tusenlappar skiftat ägare. Klockrena kommentarer har fört med sig ett gott skratt mellan potterna. Jag kommer ihåg hur allt började. Jag och mina 2 kompisar, som jag kallar för ”Skägget” och ”Jeppe”, satt runt köksbordet och spelade knektöppning. Marker var på den här tiden någonting man bara såg på filmer. Mynt och kanske, kanske någon 50-lapp då och då var det som gällde.
Men då skulle det allt vara straightflush mot fyrtal, om man mot förmodan var tvungen att titta ner i plånboken efter lapparna.
Ni vet hur äckligt mynt luktar(?). Precis så stank händerna efter våra pokerkvällar.
Texas Holdem, omaha, stötpoker etc fanns inte på världskartan. Vi spelade strikt knektöppning och de ohyggliga summorna varierade mellan 5 til 14 kronors potter. Jag var yngst utav oss tre. Jag tror jag var runt 15 år, när vi fick upp intresset. ”Jeppe” var 18 och ”Skägget” 17. Ett antal år senare sitter vi forfarande någon gång i veckan runt ett bord och spelar, skrattar och hånar. Men aldrig några sura miner. Det mest våldsamma som hänt är i runda slängar en sönderiven kortlek och en massa tomma svärord. Men det är väl sånt man får räkna med. Det är iaf billigare än att slå sönder ett tangentbord eller motsvarande, efter att ha blivit utdragen av någon MIT-student från storbritanien på nätet…Köket har bytts ut till ett inrett pokerrum i min källare. Köksbordet är numera ett hemmagjort pokerbord av vår käre 4-årsutbildade byggingenjör ”Jeppe”. Bordet som för övrigt ser ut att vara direkt hämtat från Bobbys room. Mynten är kasserade och keramikmarker får göra jobbet. Det nu förtiden ”sega” knektöppningen myntas knappt längre. Vi varierar istället med ett antal olika spelformer. Allt från NL Holdem till limt 2-7 trippledraw. Allt du kan tänka dig spelas, med insatser betydligt större än epoken med mynt och knektöppning.
Ni ska nu inte tro att vi spelar för miljoner. Vi brukar lägga upp ett mini-inköp på 2000kr och blinds på 3-6kr. Det är inga monstersummor, men vi är ju faktiskt inget annat än ett gäng kompisar som spelar poker. Den som gör sig den bästa förtjänsten brukar få bjuda på öl och dylikt, om vi åker in till stan. Så är man riktigt törstig så kan det gå jämt upp…Vår lilla trio har utökats med 2 lirare till under åren.
Den stora faktorn till utökningen tror jag beror på den heliga rullen ”Rounders”, med Matt Damon och John Malkowich i rollerna. Det var då vi fick upp ögonen för Texas Holdem och ”Fisken” och ”Hammarn” kom med i spelet. Ibland tar vi med ngn annan kompis till bordet, men de blir oftast en ”hit’n run” eller gulning och de vågar inte sätta sin fot i vårt lilla kyffe till pokerrum igen…”Jeppe” är äldst utav oss (25). Han är karriärgalen och har nyss tagit magisterexamen i arkietektämnen och som byggingenjör. Han spelar ganska mycket på nätet, men håller sig ganska lågt. Intelligent och kvick i tanken är han och dessa egenskaper gör honom till en hygglig pokerspelare.”Skägget” är skämtarn i gänget. Han är 24 år. Det är inte ofta man kan hålla sig för skratt när han sitter vid bordet. Det man kan säga om hans pokerspel är inte mycket att hänga i granen. (Vi får hoppas att han inte läser det här). Han är alldeles för tight och sitter mest och skämtar när hans stack krymper av blindarna. På nätet spelar han mest turneringar utan större framgång.”Hammarn” är en liten lirare som är lika gammal som jag. Han är ganska tyst av sig och hans spel är det ojämnaste man kan tänka sig. När han är i stim vinner han varenda krona på bordet, men förlorar han så blir han så sur och grinig man kan knappt tro att det är sant. Han är nog den sämsta förloraren jag har träffat i hela mitt liv. Hans tålamod på nätet liknar en 9 åring på julafton. Därmed blir det mest förluster.”Fisken” är en stor del till att jag kan betala mina räkningar varje månad. Han är galningen i gänget. Det spelar ingen roll om han backat 30 inköp, så är det fortfarande han som sitter längst kvar i källaren VARJE gång. Fisken får det att se ut som om Sammy Farha skulle spelar tightare än Dan Glimne. Han är den utan tvekan lösaste spelaren jag har mött i hela mitt liv. Hans bankrulle på nätet åker som en bergochdalbana mellan nivåerna. Vissa dagar hittar man honom på 3-6 och andra är han nere och grindar 0.25-50. Att gula står nog med i hans veckokalender. Det spelet han behärskar bäst är nog PLO. I dag tänkte jag ta upp en hand som utspelar sig som sagt i slutet av kvällen. Vi hade spelat i ungefär 8 timmar och alla hade lämnat huset. ”Jeppe” hade gjort sig en fin förtjänst för kvällen och jag tror han gick hem med 1500 plus på plånboken.
Skägget gick som vanligt plus-noll och fick kila hem när flickvännen och sambon ringde efter honom runt midnatt. Hammarn var inte med denna kväll. Fråga mig inte varför. Hans humör är lite instabilt, så är han inte sugen så kan inte ens Dr Phil övertala honom att sätta sig ner vid bordet. Jag hade gått väldigt bra och låg plus ca 4000kr tror jag. ”Fisken” satt mitt emot och var minus ca 3000kr.
Han hade jobbat upp sig lite på sista inköpet och han hade ungefär 3500 i stacken när följande hand utspelar sig.
Fisken satt på knappen och bestämde därför spel. Han delar ut omaha och jag kikar ner i handen AAQ4 offsuit. Med blinds på 3 och 6 kr. På sedvanligt maner höjer fisken upp till 15. Jag slår självklart om med mina ess till 45. Inte helt oväntat pottar fisken om till 135. Nu fick jag ett tufft beslut. Med tanke på stackstorlekarna så var den här handen väldigt svårspelad. På nätet med 100BB djupt så hade jag ju 5-betat alla dagar i veckan och 2 ggr på söndag. Efter många år av spelade händer mot fisken så tror jag att han hade en hand som QJ89 suited eller något liknande. Han brukar göra såna spel. Speciellt när han är tiltat och back, som för övrigt han är 95% av gångerna han spelar. Som sagt fick jag ett tufft beslut här. Skulle jag 5-beta, och se en flopp 759, så skulle jag inte ha en aning om vart jag stod. Och eftersom inget av mina ess var svitade så skulle det bli ännu jobbigare. Med tanke på att jag låg bra plus för kvällen så bestämde jag mig bara för att syna. Rätt eller fel? Det går att diskutera, men just i den här situationen så kände jag att det mest lönsamma spelet var att spela mina ess sakta.
Jag skulle ju komma billigt undan om jag inte gillade floppen och fisken fortsätta att beta hårt. Dessutom så skulle han aldrig i Gustaf Vasas skägg tro att jag hade set i Ess om ett sådant vackert skulle visa sig på floppen. Så efter många om och men bestämde jag mig för lägga in de resterande 90 kronorna. Potten var nu på ca 280 kr. Floppen levererar inte allt för härliga: hjJ-sT-r5. Med tanke på Fiskens handrange så var det en dålig flopp. Han kan kunde mycket väl ha floppat 2 par med stegdrag, med en hand som JT89. Det enda som var bra med floppen var väl att det inte var något färgdrag ute. Jag checkar och fisken betar snabbt 265 kr, vilket är ungefär storleken på potten.
Det finns ju inte en chans att jag bara kan slänga handen redan här.Fisken skulle ju spela likadant om han satt på par i kungar eller bara ett simpelt drag. Dessutom lever ju alltid en K för nötstege om han skulle ha mig slagen. Efter en lång betänketid så synar jag bara igen. Kanske skulle jag ha höjt, för att sedan lägga mig mot en 4-bet? Men trött i skallen efter många timmars spel så kom jag fram till en syn. Det var nu ca 900kr i potten.Turn gjorde brädans textur betydligt vackrare med hj5. Så ute på bordet låg nu alltså: hJ-s10-r5 och h5. Turn var ett bra kort för mig eftersom jag nu ledde om fisken hade haft top2par på floppen eller något liknande. Jag checkar återigen igen och hoppas innerligt att han ska checka bakom. Så djupa som vi är i förhållande till blindsen gör omaha till väldigt komplext spel.Till min förtret så checkar han inte, utan börjar genast att rota i potten för att se hur mycket han får beta. Med kort iakttagelse slänger han hastigt ut en pottbet på 900kr och lämnar då ungefär 1500 bakom sig. Nu kom mitt stora beslut i potten.
1. Jag kunde lägga mig och sluta för dagen med en fin förtjänst.2. Jag kunde riskera 2500, men sluta dagen ännu mer upp om jag vann. Jag måste ju gå all in här eller lägga mig. Syn finns inte i vokabulären just nu.Det första som slog mig, var att fisken inte skulle beta så mycket och på det viset han gjorde det; Snabbt och hastigt, om han hade fyllt kåken med 5:an.
Då visste jag i varje fall att jag inte drog dött. I värsta fall hade han en femma, men jag kom fram till att han ville att jag skulle lägga mig. Det kändes bara så. Eller så kunde han mkt väl beta sina kungar eller damer på det viset om han satte mig på ett stegdrag. Så efter många analyser fram och tillbaka i den fuktiga källaren så beslöt jag mig för att slutligen ställa in resten av hans pengar. Tiltad och trött kan inte fisken göra något annat än att blixtsyna, när han investerat så mycket pengar i potten. -”Jag hoppas inte att du sitter och steker så där med en kåk, för då är jag död”, var det första som mumlades genom fiskens läppar. Skönt tänkte jag, och vände upp mina Ess. -Det förväntade jag mig inte att se, sa han och vek upp sin 78Q9. För att minska på svängningarna så bestämde vi oss för att köra rivern 3 ggr. Jag vann alla 3 och slutade kvällen ca 7500kr upp. Jag var mycket nöjd hur jag spelade handen och det var nog en bland de svåraste händerna jag har spelat i hela min karriär.Inte ens den mest spelgalna fisken orkade spela vidare efter den potten. Timmen var sen och bussförbindelsen in till stan hade gått och lagt sig för längesen. Till råga på alla förluster fick fisken betala taxi hem. Det är tur att han tjänar bra. Som vanligt fick jag gå runt huset och speciellt i pokerrummet i källaren och plocka upp marker, ölflaskor, kort osv.
Men med 7500 extra i plånboken så är det betydligt lättare….
Hehe. Det här va mitt galna homegame det. Hoppas ni gillade historien.
Om jag inte misstar mig, så kommer det nog fler intressanta sessioner från källaren att analysera här i bloggen.
På torsdag får min bror i gång sitt internet. (Jippie!).
Då kommer jag att redovisa hur mitt byggande på Ultimate Bet urartar sig.
Ha det så bra, så hörs vi.
//NPPA87.