Phil Hellmuth inför Poker-VM – Del 1

Med exakt två veckor kvar till World Series of Pokers första event, $10 000 World Championship Pot Limit Omaha, har vi fått en längre intervju med ”mesta mästaren” Phil Hellmuth. Poker Brat avslöjar allt om vad som krävs för att bli den mest framgångsrike spelaren i WSOP och vad vi har att se fram emot i sommar.

Av: Shelley Rubenstein & Jonas Berg

Artikel i två delar. Läs del 2 av Phil Hellmuth inför Poker-VM här.

FirstPoker: Grattis, Phil! Det är 20 år sedan du tog din första plats i pengarna under ett WSOP-event.

Phil Hellmuth: Wow! 1988 måste jag ha varit 23 år – så ung och så dum. Jag kommer ihåg att jag satt bredvid en man vid namn Johnny Chan under Main Event. Jag visste inte vem han var, än mindre att han var den regerande världsmästaren. Han slog ut mig på en 33:e plats, i pengarna, dock. Direkt efter att jag slagits ut tog min vän ”Big” Al Emerson mig åt sidan och istället för att säga något i stil med ”Bra spelat”, sa han: ”Din idiot! Detta var din bästa chans att vinna WSOP Main Event, du kanske aldrig mer får chansen igen.” Jag tittade honom i ögonen och sa: ”Är du helt galen?! Jag kommer att vinna den här turneringen och komma nära flera gånger.” Året efter vann jag.

FP: På något sätt skulle man kunna säga att rättvisa skipats när du blev först till elva armband, speciellt med tanke på att Johnny slog ut dig från ditt första framträdande i WSOP Main Event.

PH: I januari 1989, efter flera duster oss emellan och han visste vem jag var, sa Chan (i tidningen ): ”Phil Hellmuth är mycket talangfull och kommer snart att vinna Main Event, så fort han lär sig att lägga band på sig själv.” När jag läste det tänkte jag att ”okej, han har rätt, jag kommer att vinna turneringen.” Jag tog det som något positivt. En kille som har vunnit mästerskapen 1987 och 1988 pratar om mig i , och säger att jag en dag kommer att vinna turneringen. Redan då hade jag som mål att vinna den.

FP: Är det vad som händer med dig? Om du bestämmer dig för något, lyckas du också med det?

PH: Jag satte upp ett dokument med mina mål på 1988. Där stod det ”att skriva en ’best-selling book'”. Det gjorde jag, även om det fick vänta till 2004 – men Main Event hände desto snabbare.

FP: Vad ser du mest framåt emot under årets WSOP?

PH: En sak som ska bli skoj är att jag från och med den 1 juni kommer att pryda tolv miljoner ölburkar över hela USA. Utöver att jag kommer att synas på dem, kommer mina citat också att vara där – exempelvis ”I can dodge bullets, baby” och ”If it weren’t for luck, I’d win them all”.

FP: Du måste vara väldigt spänd på att få fightas för ditt tolfte armband?

PH: Självklart är jag det, det är nu jag verkligen vaknar till liv. När WSOP startar, tankar jag tanken full. Jag missar många turneringar nu för tiden och spelar inte ens hälften av alla WPT-turneringar, vilket förklarar varför jag inte har vunnit en titel där än.

FP: Det finns åtta olika $10 000-turneringar förutom Main Event i år. Tycker du att dessa sänker värdet på Main Event?

PH: Jag skulle vilja att Main Event går upp till $25 000. Jag tror att ett beslut på detta snart kommer att tas. När 10 000 spelare är med, då borde de höja inköpet till $25 000. Main Event har ett godkännande från alla de bästa spelarna; om jag skulle välja ett event som jag fick vinna, så skulle jag välja det. Så för att svara din fråga – nej, det tycker jag inte.

FP: Så om du ställdes mellan valet att vinna Main Event eller $50 000 H.O.R.S.E. – där vinnaren generellt sett anses vara den bästa allroundspelaren – skulle du ändå välja Main Event?

PH: Main Event, vilken dag i veckan som helst. Det var ju inte ens så många som spelade i H.O.R.S.E förra året. Det är en Limit-turnering och det är fortfarande för mycket tur i det spelet. Mitt andra val skulle i så fall vara $25 000 WPT Championship, medan H.O.R.S.E. kommer på tredje plats.

FP: Hur förklarar du dina framgångar i de stora WSOP-fälten? Du vann ditt elfte armband i den femte största turneringen genom alla tider (utanför Main Event). Hur gör du?

PH: Jag är väldigt engagerad. Och du måste förstå att anledningen till att jag älskar World Series så mycket är att jag slår rekord varje dag. Jag kan spela en turnering, ha otur, och komma tillbaka redan nästa dag. Om jag vore tvungen att flyga till Connecticut på andra sidan landet för att spela en turnering och åka ut på ett oturligt sätt så hade jag varit tvungen att flyga hem igen, och det hade inte varit roligt. Under WSOP kan jag spela igen redan nästa dag, och nästa igen – vilket är kanon. Man justerar sitt spel och börjar genast spela bättre nästa dag, och jag älskar det. Anledningen till att jag vinner under World Series är att det är så mycket skicklighet involverat varje dag. Då är det värre under en WPT-turnering.

I nästa del av intervjun med Phil Hellmuth får vi reda på vad han tycker om de unga onlinespelarna. Vi ber också Poker Brat att tippa utgången av Main Event – och vi får ett väldigt exakt svar… .

Här följer del två av Phil Hellmuth inför Poker-VM.