Phil Hellmuth inför Poker-VM – Del 2

Med bara en vecka kvar till World Series of Pokers första event, $10 000 World Championship Pot Limit Omaha, har vi fått en längre intervju med ”mesta mästaren” Phil Hellmuth. Här i del 2 avslöjas hemligheter om internetproffsens tillkortakommanden…

Av: Shelley Rubenstein & Jonas Berg

Artikel i två delar. Läs del 1 av Phil Hellmuth inför Poker-VM här.

FP: Hur förbereder du dig inför de mastodontveckor som World Series innebär?

PH: Det är viktigt att vara i gott psykiskt skick och jag vill inte kunna skylla på något. Många gillar att skylla på strukturen både här och där. Men när Jack Nicklaus spelade golf brukade han säga: ”Jag satsar allt på den här turneringen och tar bort alla eventuella ursäkter, som att greenerna skulle vara för tuffa och så vidare.” Jag vill inte komma med några ursäkter. Jag vill bara ge allt. Jag vill ha gott om energi i tanken och sedan skjuta upp rymdraketen – jag behöver använda all min kraft för att vinna och spela lika bra som jag vet att jag kan.

”Anledningen till att jag vinner så mycket under World Series är att det handlar om skicklighet, varje dag”

FP: Vad är det för kraft?

PH: Om jag är utrustad med förmågor som de allra största spelarna inte har, så kommer jag att använda dem. Men oftast förstår jag inte alla spelare fullt ut. Om jag vore synsk så skulle jag ha fler armband än elva! Om jag kunde läsa hur folk tänker så skulle jag ha uppemot 50. Men jag har i alla fall någonting speciellt, vad det nu är.

FP: Det måste vara svårt att vara Phil Hellmuth i Las Vegas, där du inte kan gå någonstans utan att folk vill ta ett foto med dig eller få din autograf?

PH: Om du vill bli den bästa spelaren genom alla tider så måste du vara beredd på att folk kommer att vara på dig hela tiden under World Series. Om jag stannar till för att skriva en autograf så blir det snabbt en kö som sträcker sig ett par timmar, så det kan jag inte göra. Man måste lära sig att på ett trevligt sätt säga: ”Det finns inte tillfälle just nu” eller ”följ med mig en bit”. Men det är okej, det är en del av det. Om du vill bli rik och berömd måste du lära dig att hantera autografer och foton, det är så det fungerar. I år kommer jag troligtvis att skriva autografer på ölburkar!

FP: Hur många WSOP-event planerar du att spela i år?

PH: Det är något som jag inte kan bestämma nu, men jag vet att jag kommer att missa de första två-tre eftersom det är bröllop inom familjen, och det vill jag verkligen inte missa. Sett ur pokerperspektiv är det lite synd eftersom jag har tjänat bra med pengar, två år i rad, i det första eventet.

FP: Vi utgår ifrån att du kommer att spela en hel del event ändå, men hur många armband tror du dig kunna vinna?

PH: Jag vet inte. Det viktigaste är att jag kommer att vara där och göra mitt allra bästa.

FP: Hur påverkar det ditt spel när folk säger att du är duktig på att vinna marker från dåliga spelare, men att du har svårare mot bra spelare?

PH: Jag har fått höra både och – att jag är bra på att få marker från dåliga spelare, men inte bra spelare, och vice versa. Jag tycker det är ett konstigt uttalande. Det är precis som om de bortser från, glömmer bort, att jag har vunnit mina första sju armband enbart mot toppspelare. Det vore som om någon sa till dig: ”ett plus ett blir tre”, och då svarar du: ”Det blir faktiskt två”. Det är uppenbart att jag kan spela mot de bästa spelarna. Om du tittar på så har jag två förstaplatser och en andraplats. Jag tycker det känns underligt – jag tror att folk letar efter saker att kritisera.

”Om du har tjänat alla dina pengar på Internet så har du inte spelat riktig poker”

FP: Vad tycker du om de nya onlinespelarna – hur kommer de att klara sig i årets WSOP?

PH: Om du har tjänat alla dina pengar på Internet så har du inte spelat riktig poker. De har spelat poker strikt efter matematiken, och vissa som har tjänat miljontals online är riktigt dåliga pokerspelare, men bra rent matematiskt. Eftersom de är så många så kommer säkert några av dem att vinna turneringar, men det gäller också att komma ihåg att många av onlinespelarna har blivit bankrutta i det verkliga livet. Om en av dessa nya onlinespelare försökte bluffa Johnny Chan, och de glömmer bort att han är bra på att läsa folk, så har de förstört hela sin turnering. De försökte bluffa honom bara för att ha något att berätta om – förr eller senare tror jag att onlinespelarna kommer att inse att det inte handlar om ens ego, utan om att vinna.

FP: Vad tyckte du om WSOPE?

PH: Det var en liten besvikelse. Turneringarna kändes inte som WSOP-event. Under WSOP är det tiotusentals personer på plats och Main Event är turneringen som räknas för alla spelare, och så har det varit sedan 70-talet. Den har vuxit och vuxit, och frågar du mig så är inte jag övertygad om att jag tycker att armbanden i London ska räknas som officiella sådana under 2008.

FP: Uppskattar du din hemmaplansfördel? Vi hörde talas om många amerikaner som klagade över jetlagen under WSOPE.

PH: När du kommer till WSOP kan du spela 55 event och jetlagen varar bara ett par dagar. Vi flög över dit för att spela i tre event; det är en stor skillnad.

FP: Kommer du till WSOPE 2008?

PH: Nej, det gör jag inte, och ärligt talat så tror jag inte att varken Doyle Brunson eller Johnny Chan gör det heller. Vi gav Harrah’s en chans. De sa till oss att: ”Ni kan lita på oss, vi ska göra detta till ett fantastiskt event.” Vi åkte över i god tro, men turneringen var inte fantastisk – den var bara bra.

FP: Du har redan uppnått en hel del inom pokern. Vad har du för ambitioner nu?

PH: Jag vill vara nummer ett när det kommer till armband, genom alla tider. Jag vill bli först till 15 och först till 20. Jag vill till 24 – minst – det tycker jag är ett bra mål. Jag behöver antagligen vinna fyra-fem WPT-turneringar och det är inte så lätt. Om tre år åker jag till Vegas och ger mig in i high stakes-spelen. Jag har vunnit sidospelen och ändå håller folk på och förolämpar mig; men det gör inget. Jag åker dit och börjar spela i the Big Game oftare och då, i $2 000/$4 000- och $4 000/$8 000-spelen, kan de börja bedöma mitt spel på riktigt.

Mästertippare?

Phil Hellmuth ger sin syn på vem som kommer att ta hem armband under 2008 års upplaga av World Series of Poker.

”Detta kanske inte kommer som någon överraskning, men det finns inga nya spelare som är värda ett omnämnande, om du frågar mig. Jag trodde att 50 miljoner nya spelare skulle ge oss några riktigt starka och tuffa talanger som skulle ha större inverkan på spelet, men så har det inte blivit. Men istället ser vi att många ynglingar som slår sig in i toppen får det svårt när de når den riktiga världen. De förstår inte att även om det går bra att köra över folk online och göra stora bluffar, så funkar det inte så i den riktiga världen. När de möter riktigt stora spelare, som vet vad de håller på med och hittar strategier som slår dem, så får de problem. De flesta nya spelare har inte förmågan att spela bra live; allt de har är den matematiska kunskapen.

I år skulle jag vilja säga att Chan, Ivey, Brunson, Cunningham och Seidel är stora favoriter till att vinna armband. Om jag måste välja ett par av dessa som är riktigt heta, så tror jag att Ivey och Cunningham hungrar extra mycket efter armband 2008!

Vem vinner Main Event?

Jag! Och jag kommer att vinna efter att ha floppat ett set med Tvåor mot min motspelares ♠A-♠10 på floppen ♥10-♥5-♣2!”

Är du redo för WSOP?

Allt talar för att årets mästerskap blir något av de bästa vi någonsin har skådat, med 55 armband, tolv av dem med titeln World Championships ingraverat. Det ska bli spännande att se spelare ur den gamla skolan ta sig an nya onlineproffs som äntligen fyllt 21 och kan spela i Vegas. Båda sidorna har snackat sig varma om vilka som går segrande ur striden – nu är det hög tid att ta reda på vilka som tagit sig vatten över huvudet, och vilka som kan gå rakryggade månaderna efter World Series of Poker 2008.